Çarşamba, Şubat 11, 2009

İŞKEMBE ÇORBASI

  • İŞKEMBE ÇORBASI/İŞKENCE ÇORBASI:)





Tarif de haşlarken, yarım limon ve sarımsak koyun ! talimatının sebebini bizzat tecrübe ettim.Nasıl mı? Haşlarken içine limon suyu ve sarımsak koymayı unutarak, evin 2 gün boyunca çıkmayacak o muhteşem! kokusuna sebeb olarak:( siz siz olun haşlarken limonu unutmayın, inanın işe yarıyordur:)

Tarif, Kayınvalidemin.Kendisinde çok sık içeriz ama bu defa eşim benden rica edince tarif alındı ve işkenceye:) ups!işkembeye başlandı:) .Yapım aşamaları biraz sancılı geçse de:) annem sıkıştığım an imdadıma yetişti.Kayınvalidem, yaptığı unlu çorbalara muhakkak 1 yemek kaşığı nişastayı,unun verdiği kıvamı yumuşatıyor diye ekler.Bir müddettir bende bu şekilde yapıyorum çorbalarımı.Anneciğim,ellerine ,gönlüne sağlık,çok teşekkürler!

Yuvada 2. Günümüzdü:) servisin gelme zamanına yakın bu soğukta pencereye yapıştım yetmedi dışarda bekledim.Bugün 15 dk. Geç kalmalarına karşı bana saatler geçmiş gibi geldi.Normalde öpmekten ve öpülmekten hiç hoşlanmayan oğlum servisten iner inmez boynuma sarılıp,annemmm diyerek öptü beni:( çooookk duygusal bir gündü çooookkkkk.bu da geçecek sanırım...Büyüklerim bana; '' daha duuuuurrrrr,neler görücen nelerrrr!!!'' diyor:)


İŞKEMBE ÇORBASI (Tripe Soup);

Malzemeler:

· 1 kg. hazır,temizlenmiş İşkembe
· 3 yemek kaşığı un
· 1 yemek kaşığı nişasta
· 1 Yumurta
· 1 su bardağı yoğurt
· yarım limon suyu
· sirke
· 3-5 Diş Sarımsak
· 4 Diş Sarmısak (haşlarken kullanmak için)
· 1 litre et suyu veya su
· Tuz, Kırmızı Biber

YAPILIŞI:

1. Temizlenmiş işkembeyi bol suda birkaç su yıkayalım.Tencereye alıp üzerine üç parmak çıkacak kadar su ilave edip, yarım limonun suyunu ve doğranmış sarımsakları ekleyerek (aman bu kısmı atlamayın:))hem tadını ayarlayacak hem de kokusunu engeller)işkembeyi biraz haşlayın.Düdüklü tencereye aktarıp 40 dk. Veya 1 saat pişirin.
2. İşkembeyi delikli kepçe ile alıp süzün, suyunu da kullanmayın.İşkembe ılınınca yarım saat buzdolabında dinlendirin ki kesmesi kolaylaşsın.
3. Bu arada terbiyeyi hazırlayalım. Un,nişasta,yumurta ve yoğurdu telle biraz karıştırın. 1-2 bardak et suyu veya su ilave ederek pürüzsüz ve topaksız kıvama gelene dek tekrar çırpın. İşkembeyi buzdolabından alın ve kesme şeker iriliğinde doğrayın.
4. Kaynamaya başlayan çorbaya kestiğiniz işkembeleri ekleyin ve pişirin.
5. Serviste kullanmak için;Sarımsakları dövün ve sirkeye ekleyin,kırmızı biberli yağ hazırlayın.
6. Çorbanın üzerine önce sirkeli sarımsak karışımı ekleyin biraz karıştırın sonra biberli yağı dökün.
7. Afiyet olsun.

& çorbadaki nişasta kıvamı çok güzel ayarlıyor,unlu çorbalarınızı bu şekilde yapın farkı göreceksiniz.

&çorbaya pişerken limon suyu ve sarımsak eklemiyoruz, çorba ısındıkça tadı değişiyor.

14 yorum:

  1. Evde hiç denemediğim bir çorba,sadece annemin hazırladığını içebilirim:)
    Allahtan bizimki sevmiyor:)Ellerine sağlık
    paşanın yeni yuva hayatı hayırlı uğurlu olsun:)
    ben bu günleri görebilecekmiyim acaba:)
    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  2. dılekcım guzel sozlerın ıcın tesekkurler canım..ıns...gorursun:)

    YanıtlaSil
  3. amanin paşa alışacak okula meraklanma sen...

    işkembe çorbasımı ıyk hayatta içmem ama supagle süper görünüyor lezzetli ve bol kalorili tam benlik:)

    YanıtlaSil
  4. bu bayram çok içtim işkenme çorbası seninde ellerine sağlık... canım istedi ayol:)

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım.benim aram hiç olmadı işkembeyle ama babam bayılır, her bayram rahmetli babaannem yapardı..afiyet olsun.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. bayılırım işkembeye, ellerine sağlık çok güzel görünüyor.

    çalıştığım için benim oğlum da 2,5 yaşında başlamıştı kreşe. seni çok iyi anlıyorum. biz de 1 ay boyunca ayrılırken ağladık. alışmaya başlayınca zevk alıyorlar kreşten.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Tam damardan tuzlama olmuş Saliha'cığım..Senin ve kayınvalidenin ellerine sağlık canım..Terbiye yaparken hiç nişasta eklemek aklıma gelmemişti..Genelde hep un ekleriz..Fakat bu fikir hoşuma gitti hemen not ettim..Teşekkürler..!

    Saliha'cığım,büyükler çok doğru söylüyorlar canım..İlk öğretime başladığında daha zor gelecek sana..))Fakat bir taraftanda oğlunun öğrenmesiyle farklı bir mutluluk yaşayacaksın..Hepsi birbirine ne kadar bağlı değil mi?? Allah ayırmasın canım..AMIN!!


    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  8. Yogurt filan ilginc bir tarif. En kisa zamanda deneyecegim insallah. Tesekkür ettim tarif ve püp nokta icin.
    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  9. Eşim bayılır bu lezzete,ben hiç içmedim:) Ellerine sağlık...Enfes bir görüntü...
    Kuzucuğunun alışmış olması çok güzel..Bu özlem hiç bitmiyor benden söylemesi..Kalbinde onunla birlikte okula gidiyor hep...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. ay kıyamam agladınmı ya :) yerim bebişini senin..getir ben bakayım kafan rahat olsun en azından :) yuzunde bir güümseye sebepsem ne mutlu bana.. :)

    YanıtlaSil
  11. öff ne kötü kokar!!!neyse bir dahakine tecrübe olur canım sana.ellerine sağlık...nefissssss.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Tebrik ederim, sanirim benim asla cesaret edemegecegim bir tarif.
    Iskence:) ups! iskembe :)))))

    YanıtlaSil
  13. evet bir yargıyı yıkmak lazım:)
    her ne kadar işkembe çorbasına karşı önyargılı olsamda bir kere tadına bakmışlığım var ama yorum yapıcak kadar değil
    seninde fotoğraf kareografin çok güzel olmuş kesin tadı da güzeldir ama bilmem lazım:)

    YanıtlaSil
  14. aylın,tabuları yıkmak lazım kıs:),
    melek ben sana yaparım:),
    neslıhan,cok tesekkurler,
    semacımsagol,nasıl zorlanıyorum yuva konusunda anlatamam:(,
    gulcüm cok sagol:)duana,temennılerınde amın dıyorum:),
    lavantıncım dene bak bayılacaksın:),
    pelın ne guzel demıssın kalbımız onlara gıdıyor hakıkaten:(,
    gokcecım ya nekadar nazıksın sen yaaa,ınanamıyorum:)coooooookkkkkk tesekkurler canısı...,
    fundacım sagol:)
    iffetcım başa gelınce yapılıyor valla:(,
    zeynepppp sagol :)gel ben sana yapem:)

    YanıtlaSil

hoşgeldiniz:)