İnegöl köfte tarifi ararken, forumda okuduğum olumlu yorumları takip ederek ulaştım; Sevgili Ev cininin enfes tarifine.Söylenen bütün övgülerden daha fazlasını hak eden bir tarif.Köfte yapmak hep zahmetli gelir bana.Yoğur,şekil ver tencereye veya kaba yerleştir vs ..artık değil:) et yemekleriyle arası olmayan ben bu köfteyi çok beğendim hatta fazlaca yapıp buzluğa kaldırdım.Özellikle ramazanda bu yöntem çok işime yaradı.Uzun zamandır beğenip yaptığım bu köfteyi sizlerle de paylaşmak istedim. Muhakkak denemenizi tavsiye ederim,dışarıda yapılanları aratmayacak lezzette ve temizlikte:) Tek zorluğu, yapmaya 2 gün önceden başlanması ama bu da İnegöl köfte’nin sırrı:)
Teşekkürler EvCini!!
İnegöl Köfte
Malzemeler : 55 adet küçük köfte için,
- 1 kg. dananın döşünden çekilmiş kıyma (içindeki yağ ve et oranı inegöl köfte için çok uygun olduğundan özellikle bu tip kıyma çektirin.)
- Yarım su bardağı çekilmiş ekmek içi (galeta unu da olabilir.)
- Yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı karbonat
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 adet orta boy soğan (rende)
- Arzu ederseniz yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
- Kıymaya, çekilmiş ekmek içi su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirin.
- Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün.
- Soğanları rendeleyin ve köftelere katın. Bu aşamada isterseniz kaşar peynirini de ekleyin ve hepsini iyice yoğurun.
- Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin. Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.
- Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. Biraz, oda sıcaklığında bekleyen köfteler kendilerini bırakıp daha iyi pişiyorlar.
- Izgara tavasını orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapın. Ayrıca köftelerinizi mangalda veya önceden 200 C derece ısıtılmış fırında 15-10 dakika pişip, servis yapabilirsiniz..
- Yanına kimyon, kırmızı tozbiber, sumak, kekik gibi baharatlar ve biber turşusu, domates, piyaz ya da patates kızartması gibi güzellikleri eklemeyi unutmuyoruz tabii.
- Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.
- harcının kıvamı ele yapışacak şekilde oluyor,elinizi ıslatarak şekil verebilirsiniz.
- afiyet olsun!!
Canım iyi akşamlar enfes görünüyor valla nasılda canım çekti akşam akşam ellerine sağlık öptüm...
YanıtlaSilBu kadar övgüyü kesinlikle hak eden bir görüntü var karşımda... Akşam yemeğimi de yedim ama olsaydı 3-4 tane yerdim şimdi... Ellerine sağlık canım.... Sımsıcak sevgiler...
YanıtlaSilderyacım cok tesekkurler..sagol...
YanıtlaSilayselcım benımde tok halımle canım cektı:))cok sagol canısı..
BAYILIRIM İNEGÖL KÖFTEYE.BEN DE SEVEREK YAPARIM.ELLERİNE SAĞLIK ENFES..
YanıtlaSilEllerinize saglik, hersey ne kadar guzel...
YanıtlaSilSevgi ve selamlar..
her türlü köfte kabulümdür hatta bayılarak yerim.ellerine sağlık.bu arada bana da hala unodan haber yok valla ayıp olmasa sorucam mesaj atıp:))
YanıtlaSilumarım olur da tanışırız
cok lezzzetli gozukuyor gece gece canım nasıl kofte cekiyor bir bilsen offf :)
YanıtlaSilSalihacığım ellerine sağlık, malzemeleriyle tam bir inegöl köfte olmuş. Sonuç olarak güzel olursa 2 gün önceden başlamaya değer...
YanıtlaSilSevgiler
canım ellerıne saglık cok ıstahacıcı gorunuyor. sevgıler..
YanıtlaSilgörüntü nefis tadı nasıl olmasın.ellerine sağlık canım sevgilerimle
YanıtlaSilçok sevdiğim bir lezzettir çok güzel resimlemişsin canım çok hoş görünüyor ellerine saglık sıcacık sevgiler
YanıtlaSilEllerine sağlık çok nefis görünüyor Saliha'cığım..
YanıtlaSilSevgiler..
ellerine sağlık canım süper nefis görünüyor..bayılırım...öpüyorum sevgiler
YanıtlaSilellerine sağlık köfteye hayır diyemem
YanıtlaSilher koşulda canım çeker birde öyle bir anlatmışsın ki sizin eve köfte yemeye gelmek için zor tutuyorum kendimi:)
funda senınde ellerıne saglık canım ayrıca cook tesekkurler..
YanıtlaSilaybıke cok sagol canım,hosgeldın..,
yasemin inş.olur ve tanısırız:),
gökçe,ıı sakınnnn:))))
sedacım dimi değer bencede:),
banu cok sagol,
benım yemeklerım,tesekkurler:),
ezgı,evetya guzel cıktış resımler,
bendende sımsıcak sevgıler saygılar:)
gülcüm çok sagol ya:)),
fatoş,çok tesekkurler canım sagol,
zeynep,buyur buyur zaten uzun zamandır kımse gelmıyo:(
herkse sımsıcacık sevgıler...
bugün uno blogger sofrasından mail aldım ben pazar gunu için.orda olacağım,umarım sen de gelirsen tanışmış oluruz
YanıtlaSilEline sağlık biraz uğraştırıcı ama harika bir tat değer doğrusu :))
YanıtlaSilGüzel gözüküyor, vakit bulursak yapmayı deneyelim, Tatlı tarifin varmı şöyle 5 altı dakikalık birşey. Biliyorum kısa ama tatlısız sofra olmaz. Bende vakit bulursam eşime yapmak isterim:)
YanıtlaSilyasemın bende aldım maıl ıslerımı ayarlamaya calısıyorum bakalım ıns..
YanıtlaSilaysulan teekkurlercanım,sevgıler..
erkin,guzel yorumun ıcın tesekkurler,mıkrodalgadenemelerı baslıgı altında var.ben sık sık yaıyorum enfes oluyor:)
sevgıler saygılar..
İnegöl'den merhaba tebrik ediyorum inanın tarifiniz çok güzel yalnız burda bunun ustaları ekmek içi koymuyorlar nerede oturduğunuzu bilemiyorum ama inegöl köfteyi yerinde yemek isterseniz kapımız herdaim açık...
YanıtlaSilSEVGILI EHLIKEYF DAVETINIZ ICIN COK TESEKKURLER:)
YanıtlaSiliyi günler.benim bi sorum olcak.iki gün beklemesek olmazmı öğlen başlıyıp mesela akşama yapsak?hadi yapın bi güzellik. Turkuaz
YanıtlaSilekmek içini nasıl kullandınız acaba,kurutupmu çektirdiniz robottan,yoksa bayat ekmeği yumuşakkenmi çektirip kullandınız?
YanıtlaSilbirde köfteler pişerkenmi böyle pufuduk kabardılar,yoksa biraz tombulmu şekil verediniz,şekil verirken hep biz böyle şekil verip bastırırdık köfteleri yani yayvan bir şekil yapardık,siz nasıl şekil verdiniz acaba?
mutlaka buy tarifi denemeliyim,artık yumuşacık köfteler istiyorum,sevgiler...
sevgili gülşah,
YanıtlaSilekmek içi kuru olarak çekilecek...
pişerken pofuduk oldular cunku 2 gün beklediğinden ve karbonatın etkısıyle kendıne geliyor harç...
ben uzun parmak kalınlıgında yaptım zaten pişerken kendını çekiyor...bilirsinizköfte pişince çekip küçülür...
sevgılerımle ıns begenırsınız...
benim ızgara değil normal tavam var,sizdemi yağsız pişirdiniz yoksa biraz yağ damlatalımmı?
YanıtlaSilve kapağı kapalı haldemi pişirdiniz,açıkmı?
Ayşe,olur ..normal tavaylada olur..hıc yag konmazsa yapışıp kırıntı bırakabilir yarm kaşık kadr sıvıyağ koyup kızdırarak pişireblırsın..açık pişir kapatınca buharı içine damlıyor ve sıcrıyor..kolay gelsın afıyet olsun...
YanıtlaSil