Cuma, Haziran 22, 2007

DOMATESLİ GÜNLER...DOMATESLİ TARİFLER...



Tarif, uzun zaman önce bana hediye edilen bir yemek kitabından.Birçok çorba denemesinden sonra bu çorbayı ailecek çok sevdik…Şimdi domates zamanı,bolbol domatesli tarifler yapma zamanı…Çorbaya,salatalara,etliye,dolmalara,zeytinyağlılara,tartlara,pizzalara vee kahvaltı sofralarına çok yakışan bir sebzedir ayrıca;mezesi,salçası ,reçeli de yapılmaktadır.

Kırmızı renginde sağlığımız için çok değerli vitamin, mineral ve likopen maddesi barındıran binbir lezzet suratlı domates ancak; içinde bulunduğumuz şu günlerde özlediğimiz o mis kokulu ve hormonsuz haliyle tezgahlarımızı süslüyor. Çünkü domatesin en olgun ve bol olduğu mevsimdeyiz. Peki domatesin uzun yıllar ‘’zehirlidir’’ diye yasaklandığını biliyormuydunuz? Domatesin yasaklı dönemi 1500'lü yılların ortalarında sona erdi. Bu yıllarda gastronomik özellikleri yavaş yavaş keşfedilmeye başlanmıştı. Önceleri pişirilerek ya da kızartılarak hazırlanıyordu. 1700'lü yıllarda ilk kez Fiorentinalı bir aşçı onu salatalarda çiğ olarak kullandı ve domatesin önlenemeyen yükselişi böylece başlamış oldu. Anavatanı Meksika ve Peru olan bu sebzeye Aztekler 'tomotl' adını vermişlerdi. 16. yüzyılda Avrupa'yla tanışan sebzenin adı 'tomato' olarak değiştirildi.
A ve C vitaminleri, mineral tuzlar özellikle de potasyum, kalsiyum, fosfor ve sodyum deposu. Olgun domateste bol miktarda bulunan ve bir karoten maddesi olan likopen yaşlanmaya ve çağın vebası kansere karşı etkili bir ilaç.100 gramında 19 kalori bulunan domates, doyurucu etkisiyle özellikle diyet programlarının vazgeçilmez sebzelerinden.
Pişmiş ve salça halinde hazırlanan domatesin, özellikle prostat ve mide kanseri riskini büyük ölçüde ortadan kaldırıyor, ilaç görevini üstleniyor. Likopen ayrıca gözleri koruyor ve kanı zararlı maddelerden arındırarak dolaşımını kolaylaştırıyor.
Romatizma, böbrek, mesane taşı ve kabızlıktan yakınanlara çiğ domates öneriliyor.Domates suyunun karaciğerin, dalağın çalışmasını ve kan dolaşımını dengeliyor, sindirimi kolaylaştırıyor.


DOMATES’TEN EN İYİ ŞEKİLDE YARARLANMAK İÇİN;
Domatesin içerdiği C vitamininden yararlanmak için çiğ olarak tüketmemizi öneriyorlar.Likopen ve diğer besinsel değerlerinden yararlanmak içinse güneşte olgunlaşan domatesleri tercih etmeliymişiz ama gerçekten böyle üretilen domatesler varmı? .Yüzünüz akneli ve yağlı ise yarım domatesi yüzünüze masaj yaparak sürdüğünüzde faydasını göreceksiniz.

DOMATES’İN TAM BUZLUK ZAMANI;
Domatesin en bol zamanı dedim ya aklıma yaptığım ve eminim ki çoğunuzunda yaptığı bir yöntem geldi.Ben Temmuz ve Ağustos aylarında,haftalık pazar alışverişlerimde, aldığım domateslerden azar azar ayırırım ve;yıkayıp kuruladıktan sonra kabuğuyla rondadan geçirir ve buzluk poşetlerine bir pişirmelik veya istediğim kadar doldurur,bazılarınıysa yıkar kuruturum ve doğal haliyle buzluk poşetimin veya kabımın aldığı kadar ama genelde 3 veya 4 adet sığdırabiliyorum,kışın kullanmak için çıkardığımda sudan geçirdiğimde hemen kabuğu çıkıyor ve hizmete hazır.


DOMATES SEÇERKEN;
En lezzetli domatesler güneşte olgunlaşan ve yaz aylarında toplanan domateslerdir öyle değil mi?. Olgun domatesin tepe kısmının çevresinde hafif yeşil çizgiler olur. İnce kabuklu olanları tercih edilir genelde hem yemeklerde hem salatalarda ağıza daha hoş gelir. Hormonsuz olduğunu anlamak için sap kısmını parmak ucunuzla hafifçe ovalayın ve domatesin aromatik kokusunu hissedin.
Eğer hissediyorsanız işte o domates gerçektir veya domatesi ortadan ikiye kesip çekirdekli kısmını koklayın.Domatesi satın aldıktan sonra kağıt torbalara sarıp buzdolabında 3-4 gün bekletebiliriz. Ağzını da sıkıca kapatın ki buzdolabındaki nem domatesin küflenmesine yol açmasın.
Aslında böylece bahsettiğim yemek dosyamın ilk konusu domates oldu.Kısa bir yazı yazacaktım ama bunuda yazayım ,şunuda ekleyeyim derken bayağı bilgi paylaşımında bulunmuşum.Geçelim tarifmize;



DOMATESLİ KÖY ÇORBASI

Malzemeler;

· 7 adet taze,mevsim domatesi
· 1 adet orta büyüklükte soğan
· 1 kase haşlanmış fasulye
· 1 lt.et veya tavuk suyu
· Taze nane,taze fesleğen ve kekik(bulabilirseniz tabi)
· z.yağ ve tuz

Yapılışı;




· Domateslerimizin yarısını rendeliyoruz.
· Kalan yarısını da küp şeklinde kesiyoruz.
· Yağımızı kızdırıp kıydığımız soğanımızı kavurup, domateslerimizi ekliyoruz.
· Domateslerde kavrulunca et veya tavuk suyunu ilave ediyoruz.
· Suyumuz kaynamaya başlayınca geceden ıslatıp sonra haşladığımız fasulyelerimizi ilave ediyoruz.
· Ben devamlı buzluğumda haşlanmış fasulye bulundururum. çorbayada bu fasulyelerden ekledim
· Pişmesine 5 veya 10 dk kala tuzumuzu kıydığımız nane,fesleğen ve kekiğimizi ilave ediyoruz.

Hepimize sağlıklı bol domatesli günler…..domatesli tariflerim devam edicek…..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hoşgeldiniz:)